Czy zdrowe odżywianie jest drogie?

Czy zdrowe odżywianie jest drogie?

Zdrowe odżywianie często kojarzy się z następującym schematem dnia: pudding chia z musem mango na śniadanie, pieczony łosoś ze szparagami i dzikim ryżem na obiad oraz grzanki z awokado i kiełkami na kolację. Owszem, te produkty są wartościowe i warto włączać je do codziennego żywienia, jednak jeśli nie możesz sobie pozwolić na ich zakup, nie ma takiej potrzeby. Bez tego też da się odżywiać zdrowo. Chia, mango, awokado, łosoś i inne tego typu produkty, które są aktualnie w modzie, są wartościowe, jednak nie trzeba ich jeść, aby zdrowo żyć!

Czy zdrowe odżywianie jest drogie?

A czy niezdrowa dieta jednak nie jest droższa? Płatki śniadaniowe zamiast płatków owsianych czy kasz? Zbędny dodatek ketchupu czy sosu do potrawy? Chipsy do wieczornego filmu? Patrząc na odżywianie długofalowo, możemy dojść do wniosku, że więcej wydamy jedząc niezdrowo. Im więcej niezdrowych produktów jemy, tym bardziej ich pożądamy i tworzy się błędne koło. Dla zdrowia i portfela lepiej, aby zamienić małą paczkę cukierków na kilogram jabłek, który nie dość, że wystarczy na kilka dni, to jest dużo bardziej odżywczy dla organizmu. Może warto zapłacić za zdrową i sycącą kolację 2 zł więcej, ale już nie podjadać przed pójściem spać niezdrowych przekąsek? A słoik nutelli zamienić na masło orzechowe? Jak widać, można zbankrutować zarówno na zdrowym, jak i niezdrowym żywieniu.


Zatem co zrobić, aby zdrowo się odżywiać i nie zbankrutować?

 

Płatki owsiane

Płatki owiane to bardzo dobry i odżywczy produkt. O jego zaletach pisałam tutaj. Jako ogromna fanka owsianki, będę go bronić i promować. 😉 Bardzo sycący, zdrowy i tani produkt, który można spożywać bardzo często, ponieważ różnorodne dodatki sprawiają, że się nie nudzi. Oczywiście, nie trzeba jeść płatków owsianych, jeśli się ich nie lubi. Zdrowe odżywianie ma być przyjemne. Jednak, jeśli je lubisz i nie wiesz, jak postawić pierwszy krok w kierunku zdrowego, ale taniego odżywiania, warto włączyć owsiankę do swojej diety.

Kasze i ryż

Kolejne bardzo wartościowe i tanie produkty to ryże i kasze. Można z nich wyczarować każdy posiłek. Od śniadania, przez przekąski, obiad aż do kolacji. Warto wybierać te najbardziej wartościowe kasze, czyli gryczaną, bulgur, pęczak, orkiszową czy jaglaną oraz najbardziej odżywcze ryże, czyli brązowy, basmati czy jaśminowy. Lepiej zaś zrezygnować lub ograniczyć wysoko przetworzone kasze typu kuskus czy kasza kukurydziana.

Warzywa i owoce sezonowe

Warto opierać swoją dietę na produktach sezonowych, które są najzdrowsze, a jednocześnie często najtańsze. Oznacza to, że nie powinniśmy faszerować się całą zimę pomidorami czy owocami jagodowymi, które bez wspomagaczy, nie dałyby rady wyrosnąć. Należy wybierać to, co w danym sezonie jest ogólnodostępne, tanie i smaczne, np. dynię jesienią, truskawki i maliny latem czy buraki zimą.

Kiszonki

Produkty kiszone to kolejna drogocenna grupa produktów, która nie dość, że jest tania przez cały rok, to jeszcze wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Ratuje także zimą, gdy wybór warzyw jest znacznie uboższy. Warto wprowadzić je do swojego żywienia.

Warzywa mrożone

W przypadku mrożonek, opcje są dwie. Można zamrozić w sezonie warzywa (lub owoce), wtedy gdy są najtańsze i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Można też kupować mrożonki, które są stosunkowo tanie (np. szpinak mrożony kosztuje około 2-3zł/450g), szczególnie zimą. Tu warto się zapoznać z asortymentem różnych sklepów i wybrać najkorzystniejsze cenowo mrożonki.

Duże opakowania

Często kupując coś „na zapas”, dużo zyskujemy. Kilogramowe opakowania kasz czy orzechów wychodzą o wiele korzystniej cenowo niż małe paczki. Nawet produkty typu chia coraz częściej są opłacalne, gdy kupuje się je w większych opakowaniach.

Sklepy online

Sklepy online często mają korzystniejsze ceny niż sklepy stacjonarne. Warto to sprawdzić i zrobić raz na jakiś czas większy zapas produktów typu mąki, kasze, ryż, oleje czy orzechy w sklepie internetowym.

Źródła białka

Tutaj warto się zastanowić, czy trzeba jeść mięso codziennie. Może warto ograniczyć do 3-4 razy w tygodniu i wybierać to najbardziej wartościowe? W pozostałe dni warto włączyć do diety nasiona roślin strączkowych, jaja, ryby, a także dobrej jakości nabiał. Nie ilość, a jakość.

Planowanie

Planuj i nie marnuj żywności! Nie kupuj na zapas produktów, które szybko się psują. Planowanie jadłospisu na kolejne dni i robienie większych zakupów, ale rzadziej, pozwoli na zaoszczędzenie dodatkowych pieniędzy.


Nie musi być idealnie

Jednak pamiętaj, że dieta nie musi być w 100% idealna. Jeśli nie stać Cię na wszystkie zdrowe produkty, skup się na bazie, czyli na produktach zbożowych, warzywach i owocach. Przypilnuj, aby produkty znajdujące się w największej ilości w Twojej diecie, były zdrowe. Wtedy dodatek bardziej tłustego mięsa czy serka z nieidealnym składem nie zaszkodzi Twojemu odżywianiu do tego stopnia, aby je zrujnować. Małymi krokami, ale także z głową. Bo zdrowe odżywianie to ma być przyjemność, a nie męczarnia.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.