Chłodnik z buraków w dwóch wersjach

Chłodnik z buraków w dwóch wersjach

Botwina, czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego to symbol początku lata. Wszyscy kojarzą ją chyba z jednym – chłodnikiem. Koniecznie w wersji z jajem i koperkiem. Oto właśnie na taki chłodnik z botwiny Was zapraszam… ale ale! Mam też wersję dla nieco bardziej zabieganych czy leniwych osób 😉 – chłodnik w wersji super szybkiej i prostej – z buraków. Zobacz sam i zdecyduj, którą wersję wolisz.

Przepis na chłodnik z botwinki

Około 2 porcje.

Składniki

– pęczek botwiny
– 1 ogórek zielony
– 1 jogurt typu skyr (150 g)
– około 250-300 ml kefiru
– ocet
– erytrol
– sól i pieprz – wg uznania
– świeży koperek

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki, następnie obrać i pokroić w małą kosteczkę. Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki (nie dodawać wszystkich). Następnie zacząć gotować botwinkę w małej ilości wody. Dodać ocet, erytrol, (jeśli ma być bardziej słodki proponuję 1 łyżkę octu na 2 łyżki erytrolu, a jeśli bardziej kwaśny – wtedy po 2 łyżki) sól oraz pieprz – gotować do miękkości botwinki. Do ostudzonego wywaru dodać startego na tarce ogórka zielonego oraz jogurt i kefir. Całość posypać umytym i posiekanym koperkiem. Można również podawać z jajkiem.

Przepis na ekspresowy chłodnik dla leniwych

Około 2 porcje.

Składniki

– opakowanie (500 g) ugotowanych buraków
– 1 ogórek zielony
– 1 jogurt typu skyr (150 g)
– około 250-300 ml kefiru
– ocet
– erytrol
– sól i pieprz
– świeży koperek

Sposób przygotowania

Umyć i obrać ogórka oraz przygotować buraki. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jogurt oraz kefir, a następnie wymieszać. Następnie dodać ocet, erytrol (jeśli ma być bardziej słodki proponuję 1 łyżkę octu na 2 łyżki erytrolu, a jeśli bardziej kwaśny – wtedy po 2 łyżki), sól oraz pieprz. Podawać z umytym i posiekanym koperkiem. Idealnie sprawdzi się również ugotowane jajko.

Druga wersja – może i skromniejsza i mniej sezonowa – za to ratuje życie w upalne i jednocześnie bardzo pracowite dni. Samo przygotowanie zajmuje około 5 minut (+ gotowanie jajek 😁).

A Ty jaką wersję wolisz? Tradycyjną czy ekspresową? Czy może tak jak ja – zależy od okoliczności? 😉

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.