Gofry bananowe

Gofry bananowe

Studencka lodówka często wymaga użycia wyobraźni. 😉 Naprawdę – studia nauczyły mnie, że z „niczego” można zrobić coś pysznego. Tak właśnie powstały również te gofry bananowe. Jak widać, nie trzeba mieć wielu produktów w domu, żeby je zrobić. Wystarczy kilka podstawowych składników, które chyba każdy z nas ma zawsze (albo prawie zawsze) w domu, czyli banan, jajka i płatki owsiane. Zblendować, wrzucić do rozgrzanej gofrownicy i jest – idealny pełnowartościowy posiłek na słodko.


Gofry bananowe

Z podanych proporcji wychodzą około 3 sztuki gofrów.

Składniki

– 2 jajka
– 1 banan
– 60 g mąki owsianej (lub zblendowanych płatków owsianych)
– 1 łyżeczka tłuszczu do pieczenia gofrów

Sposób przygotowania

Gofrownicę włączyć i ustawić na najwyższą moc, posmarować tłuszczem i dobrze rozgrzać. Pozostałe składniki dokładnie zblendować. Przygotowaną masę piec w gofrownicy przez kilka minut (każda gofrownica jest inna – trzeba wyczuć). Podawać z ulubionymi dodatkami.


Opcjonalnie do masy na gofry można dodać aromat waniliowy, kakao, erytrol czy cynamon – wedle upodobań. Do tego ukochane dodatki – masło orzechowe, gorzka czekolada czy sezonowe owoce – tylko wyobraźnia nas ogranicza.

Całość ma około 540 kcal (bez dodatków) i aż 23 g białka. Gofry bananowe sprawdzą się więc na pyszny i sycący posiłek o każdej porze dnia. 😉

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.