Jogurtowiec z truskawkami

Jogurtowiec z truskawkami

Masz czasami ochotę zjeść sporą ilość ciasta bez wyrzutów sumienia? Oto rozwiązanie – jogurtowiec z truskawkami – pyszny, odżywczy i niskokaloryczny.

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki

– 3 jajka
– 100 g erytrolu
– 1 szklanka (120 g) mąki jaglanej
– 2 jogurty (300g) typu skyr

– garść truskawek

Sposób przygotowania
  • 1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek.
  • 3. Żołtka utrzeć z erytrolem, a następnie dodać mąkę oraz jogurty. Ubić trzepaczką na gładką masę.
  • 4. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać łyżką do masy powstałej z pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
  • 5. Truskawki obrać umyć i przekroić na pół.
  • 6. Masę przelać do formy (najlepiej keksówka lub forma do pieczenia chleba). Powciskać w nią truskawki.
  • 7. Piec około 40 min lub do tzw. „suchego patyczka”

 

U mnie na zdjęciu dodatkowo polewa jogurtowa (jogurt naturalny zmiksowany z truskawkami) dla ozdoby i podrasowania smaku 😉 Spokojnie można ją pominąć, ponieważ ciasto smakuje obłędnie również bez żadnych polepszaczy.

Jogurtowiec z truskawkami to niskokaloryczne, a jednocześnie odżywcze ciasto. Całość ma około 950 kcal (bez polewy) i aż 65 g białka. Dodatkowo zawiera sporo wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Można zjeść nawet połowę ciasta w ramach dobrze zbilansowanego, słodkiego posiłku – i to bez wyrzutów sumienia! Kto tak jak ja uwielbia takie zdrowe i pyszne opcje?

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.