Makaron z tofu w sosie orzechowym

Makaron z tofu w sosie orzechowym

Dzisiejszy wpis będzie krótki… ale kto go wykorzysta, ten będzie bogatszy o jeden pyszny przepis z wykorzystaniem tofu! Jest to makaron z tofu w sosie orzechowym! Jeśli jesteś fanem lub fanką masła orzechowego, to obiecuję, że pokochasz go całym sercem (i żołądkiem). To również świetna okazja dla osób, które jeszcze nie próbowały tofu w wersji, która im smakowała. Naprawdę, zachęcam Was do dania jeszcze jednej szansy… I dopiero wtedy stwierdzicie, czy jesteście team toFUUU, czy może team toMNIAM. 😉

Przepis na makaron z tofu w sosie orzechowym

Porcja dla 1 osoby.

Składniki
50 g do 100 g makaronu pełnoziarnistego (porcja w zależności od potrzeb)
1 łyżka (20 g) masła orzechowego
1 łyżeczka (5 ml) oliwy z oliwek
300 g mrożonych warzyw chińskich
1/2 opakowania (90 g) tofu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
przyprawy wg uznania: kmin rzymski, papryka chili i słodka, pieprz czarny
Sposób przygotowania
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przygotować marynatę z oliwy, przypraw, sosu sojowego i soku z cytryny. Tofu pokroić w kostkę lub rozkruszyć i zamarynować, a następnie umieścić na ok. 0,5h w lodówce (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Na rozgrzaną patelnię wrzucić zamrożone warzywa, dusić pod przykryciem tak długo, aż się ugotują. Następnie dodać zamarynowane tofu i dokładnie wymieszać, dusić kilka minut. Wyłączyć palnik i dodać masło orzechowe oraz odrobinę wody i jeszcze raz wymieszać. Podawać z ugotowanym makaronem.
To co? Kto próbuje? 😉
I jak? ToFUUU czy toMNIAM?

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.