Mini omlet dyniowy

Mini omlet dyniowy

Dziś krótko, zwięźle i na temat – mini omlet dyniowy. Na mały głód, jako dodatek, sycąca przekąska lub na główny posiłek, gdy chce się poszaleć z dodatkami. Smakuje świetnie z tahini, miodem, masłem orzechowym czy serkiem wiejskim i koniecznie z dodatkiem owoców! Robi się szybko i potrzeba jedynie kilku składników, więc nie pozostaje nic innego jak go wypróbować.

Przepis na mini omlet dyniowy

Składniki:

– 1 jajko
– 50 g dowolnej mąki (u mnie owsiana)
– 100 g puree z dyni
– cynamon
– soda oczyszczona lub proszek do pieczenia
– mała ilość tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Rozgrzać patelnię o małej średnicy (bardzo ważny jest rozmiar patelni, ponieważ inaczej zrobi się naleśnik) z tłuszczem. Jajko, mąkę, dynię (o tym jak zrobić puree z dyni pisałam tutaj), cynamon i sodę zblendować na gładką masę. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Omlet bez dodatków ma jedynie 300 kcal, dlatego idealnie sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na śniadanie w towarzystwie ulubionych dodatków.

Moja ulubiona wersja to mini omlet dyniowy z miodem i mrożonymi jagodami.

Smacznego! 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.