Odchudzone racuchy drożdżowe

Odchudzone racuchy drożdżowe

Mmmm… Kto się nie rozmarzył jak przeczytał „racuchy drożdżowe”? Do tego odchudzone, więc mogą się przydać, jeśli ktoś (wcale nie ja :P) nie potrafi zaprzestać na 1-2 sztukach. Te lekkie placuszki ze zredukowaną ilością tłuszczu do smażenia i erytrolem zamiast cukru, aż się proszą o zjedzenie. Ktoś chętny? Dobra, patelnia w dłoń i do dzieła!

Przepis na odchudzone racuchy drożdżowe

Składniki na 10-12 sztuk

– 1,5 szklanki mąki (180g) – u mnie mix owsianej i orkiszowej
– 1 jajko
– 2 łyżeczki drożdży suszonych
– 1 szklanka (220 g) napoju roślinnego lub mleka krowiego
– 2 do 4 łyżek erytrolu – wg upodobań
– 1 łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania

Do miski dodać wszystkie składniki (oprócz oliwy) i dokładnie wymieszać trzepaczką. Ciasto odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przemieszać ponownie łyżką. Następnie rozgrzać patelnię wraz z oliwą (można na początek dać pół porcji), łyżką formować okrągłe placuszki i smażyć z obu stron. Najlepiej na małym ogniu, aby dać im czas do wyrośnięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Nie mówię, że macie tłumaczyć babci jak zrobić racuchy drożdżowe, bo pamiętajcie – tych od babci się nie odmawia 😉 Jednak, gdy w domu najdzie Was na nie ochota, to proszę bardzo – przepis na odchudzone racuchy drożdżowe idealnie wpasowuje się w ramy zdrowego posiłku. Zadbajcie o porcję owoców i smacznego.

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.