Pełnoziarniste chlebki pita – dietetyczne i zdrowe!

Pełnoziarniste chlebki pita – dietetyczne i zdrowe!

Nie samymi placuszkami i omletami człowiek żyje 😉 W końcu od czasu do czasu trzeba zjeść coś wytrawnego. Czemu by nie poświęcić temu trochę więcej czasu i przygotować prawdziwą ucztę dla całej rodziny? Jeśli masz chwilę, to zachęcam do zrobienia przepysznych pit z mąki pełnoziarnistej. Są zdrowe, dietetyczne, pyszne i z pewnością zadowolą najbardziej wymagających domowników.

Przepis na pełnoziarniste chlebki pita

Z podanych składników wychodzi około 6-7 sztuk.

Składniki

– 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ około 50 g do podsypywania)
– 25 g drożdży świeżych
– 200 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru/miodu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta soli

Sposób przygotowania

Z drożdży, wody i cukru/miodu przygotować rozczyn i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. W międzyczasie do miski wsypać mąkę, sól oraz dodać oliwę z oliwek. Następnie połączyć powstałą mieszankę z rozczynem, wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod bawełnianym ręcznikiem na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto, uformować około 6-7 kulek. Podsypać mąką i rozwałkować na „placki” przypominające pity o grubości około 1 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec pity przez 5 minut.

Przepis jest pracochłonny, ale nie ukrywam, że warto raz na jakiś czas poświęcić jemu czas. Dla mniej cierpliwych – można spróbować wykorzystać drożdże suszone (25 g świeżych drożdży = 7 g suszonych drożdży) i pominąć etap godzinnego wyrastania ciasta.

Użyłam mąki pełnoziarnistej graham (typ 1850), ale możesz użyć mąki pełnoziarnistej typ 2000 lub wymieszać mąkę z pełnego przemiału z inną, niższego typu.

Z całości wyszło mi 7 porcji, z czego każda miała jedynie 150 kcal.

Z czym podawać pełnoziarniste chlebki pita?

Pełnoziarniste pity można podawać prawie ze wszystkim. Można wykorzystać do nich ulubioną sałatkę, mieszankę warzyw z serem feta czy np. kurczaka podsmażonego z mieszanką chińską. Ja uwielbiam pity z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, fasolą czerwoną, kukurydzą i kapustą pekińską lub sałatą.

A jakie są Twoje ulubione dodatki do chlebków pita?

 

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.