Placuszki jaglane z kiwi

Placuszki jaglane z kiwi

Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wystarczy wykorzystać proste sztuczki, aby urozmaicić swój jadłospis. W zdrowej diecie nie ma miejsca na nudę! 😀 Przykładowo – można zrobić bardziej gęste ciasto na naleśniki (przepis podstawowy – tutaj), cienko pokroić kiwi i usmażyć takie oto placuszki jaglane z kiwi.

Przepis na placuszki jaglane z kiwi

Proporcje na około 7-8 sztuk.

Składniki

– 1 jajko
– 50 g mąki jaglanej
– 2 do 3 łyżek mleka krowiego/napoju roślinnego/wody
– 1 kiwi
– 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania

Zmiksować jajko z mąką i mlekiem/napojem roślinnym/wodą. Kiwi obrać i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać łyżką porcje przygotowanego ciasta, przed obróceniem na drugą stronę „wcisnąć” plasterek kiwi, podsmażyć spód, następnie przewrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Zdjąć z patelni i powtórzyć to samo z resztą ciasta.

Całość ma około 370 kcal. Jest to spora porcja zawierająca 7-8 placuszków. Nada się na śniadanie czy inny posiłek na słodko. Można również podzielić ten posiłek na pół i mieć pyszną przekąskę (i to razy 2! 😀).

Kiwi w środku jest dodatkiem samym w sobie, ale można dać jeszcze coś extra. 😉 Do placuszków jaglanych można dodać trochę innych owoców, masła orzechowego czy np. startą gorzką czekoladę. Może by posypać erytrolem?  A może masz  jeszcze lepszy pomysł?

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.