Ekspresowa zupa tajska

Ekspresowa zupa tajska

Czy Wy też tak macie, że jak chcecie wypróbować coś nowego, ale nie macie połowy składników, to improwizujecie? Ja zdecydowanie należę do tego typu ludzi. Przepis jest tylko inspiracją, a co z nim zrobię, to już inna sprawa. 😉 Ekspresowa zupa tajska (a raczej pseudotajska) powstała właśnie w ten sposób i  jest jednym z moich lepszych wynalazków. Szybki, smaczny i pożywny obiad w 15 minut!

Przepis na ekspresowa zupę tajską

Ilość porcji: 2

Składniki

– 1 opakowanie (450 g) mrożonych warzyw chińskich
– 2 szklanki wody
– 1 łyżka tajskiej pasty curry (można użyć pikantnych przypraw)
– około 180 g (kostka) tofu wędzonego
– 1 łyżka oliwy
– 1 szklanka napoju roślinnego, ewentualnie mleka krowiego (najlepiej pasowałoby mleko kokosowe, ale jakoś nie zdarzyło mi się go wypróbować w tym przepisie)
– ryż/kasza/makaron ryżowy jako dodatek

Sposób przygotowania

Na dnie garnka podgrzać oliwę z oliwek i wrzucić mrożonkę warzywną. W międzyczasie rozpuścić pastę curry we wrzącej wodzie, dolać do warzyw. Tofu pokroić w kostkę i również dodać do warzyw. Całość zagotować, a gdy lekko ostygnie dolać napój roślinny/mleko i wymieszać.

Jak widać – przepis jest banalnie prosty. Niech będzie dla Was jedynie inspiracją. Można go w prosty sposób modyfikować, np. poprzez dodanie soku i startej skórki z limonki czy wymianę tofu na kurczaka. Ekspresową zupę tajską można podawać z ryżem, makaronem ryżowym czy nawet z kaszą (np. jaglaną czy bulgur). Nie ma ograniczeń, co do kombinowania. 😉

Łatwy, szybki i pyszny przepis na obiad lub kolację. Polecam go dla każdego, kto uważa, że nie ma czasu na zdrowe i smaczne gotowanie.

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.